فرودگاه بین المللی امام خمینی واقع در تهران بزرگترین و مهمترین فرودگاه ایران است. این فرودگاه که در اتوبان تهران - قم واقع شده روزانه شاهد ورود و خروج مسافران، پروازها و خدمه پرواز از کشورهای مختلف است. تمام پروازهای خروجی از مبدا تهران از این فرودگاه انجام می شود به همین دلیل قصد داریم در این مقاله به معرفی فرودگاه بین المللی امام خمینی و امکانات آن بپردازیم. با مجله سپهرسیر همراه شوید.
خرید بلیط هواپیما به مقصد فرودگاه امام خمینی
فرودگاه بین المللی امام خمینی یکی از دو فرودگاه شهر تهران است که در ۳۰ کیلومتری تهران، واقع در بزرگراه تهران-قم واقع شده است. این فرودگاه در سال های اخیر به شاهراه اصلی پروازهای بین المللی ایران تبدیل شده است. فرودگاه امام خمینی بزرگ ترین مجموعه حمل و نقل هوایی کشور محسوب می شود. در ادامه به معرفی این فرودگاه بزرگ کشور می پردازیم.
تاریخچه فرودگاه بین المللی امام خمینی
در سال ۱۳۴۶ شمسی بود که سازمان ایکائو، پیشنهاد ساخت فرودگاه مجهزی در ایران را مطرح کرد؛ ایکائو هدف از ساخت این فرودگاه را استفاده از توان ترانزیتی ایران بین اروپا و آسیا عنوان کرده بود. طرح ساخت چنین فرودگاهی در سال ۱۳۵۱ به تصویب رسید و در سال ۱۳۵۴، شرکت های آمریکایی و ایرانی ساخت آن را آغاز کردند. قرار بود این فرودگاه تا سال ۱۹۸۳ و با بودجه ۱ میلیارد دلاری ساخته و افتتاح شود، اما پیروزی انقلاب اسلامی باعث شد این پروژه تا بعد از پایان جنگ تحمیلی متوقف شود و در سال ۱۳۷۴ یک شرکت فرانسوی به همراه چند شرکت ایرانی، ساخت فرودگاه را دوباره شروع کردند و سرانجام در اردیبهشت ۱۳۸۳ بود که فاز نخست فرودگاه امام افتتاح شد.
امروزه اغلب پروازهای بین المللی در فرودگاه امام خمینی انجام می شود و مقصد پروازهای داخلی، فرودگاه مهرآباد است. فرودگاه امام خمینی در حال حاضر فقط دارای یک ترمینال فعال است.
درباره فرودگاه مهرآباد بیشتر بدانید!
مشخصات فرودگاه امام خمینی
- نوع فرودگاه: همگانی
- کد فرودگاهی: IKA
- کد ایکائو: OIIE
- ارتفاع از سطح دریا: ۱۰۰۷ متر
- قطب شرکت های هواپیمایی مسافربری ایران ایر، آسمان، ماهان، معراج، قشم، تابان، زاگرس، آتا و کاسپین
ساختار فرودگاه بین المللی امام خمینی
فرودگاه امام خمینی دارای چند پایانه، باند پرواز، تاکسی و ساختمان های جانبی است که از مهم ترین این ساختمان ها می توان به برج مراقبت و ساختمان پشتیبانی اشاره کرد. برج مراقبت فرودگاه امام ۱۱۰۰ متر مربع زیربنا دارد و سازه ای بتونی به ارتفاع ۵۶٫۹ متر بین جاده های شرقی و غربی آن است. اتاق کنترل برج مراقبت این فرودگاه ۱۷۵ متر مربع مساحت دارد و در طبقه یازدهم این ساختمان قرار گرفته است. تجهیزات مربوط به مراقبت پروازها و سطوح پروازی در قسمت فوقانی اتاق نصب شده است.
واحدهای فنی و عملیاتی در ساختمان پشتیبانی قرار دارد. این ساختمان زیربنای ۶۸۰۰ متر مربعی دارد و سازه ای بتونی و تمام شیشه ای در ۴ طبقه است. بخش اداری، آموزشی، اطلاعاتی، هواشناسی، خدماتی و استقرار مدیریت فرودگاه از دیگر بخش های ساختمان پشتیبانی است.
فرودگاه امام خمینی ساختمان های دیگری از جمله آتش نشانی، تعمیر خودروهای سنگین مدیریت فرودگاه، انبارها، پست های برق، تصفیه خانه ها، اماکن امنیتی، مخابرات و پمپ بنزین دارد که مساحت کل این بناها حدود ۳۵ هزار متر مربع است.
پایانه های فرودگاه امام خمینی
فرودگاه امام چند پایانه دارد که همانطور که گفته شد، فقط یکی از آن ها در حال حاضر فعال است. در ادامه تمامی پایانه های این فرودگاه را معرفی می کنیم.
پایانه ۱: پایانه ۱ اولین و تنها پایانه فعال فرودگاه امام خمینی است. هر ساله حدود ۶٫۵ میلیون مسافر و ۱۲۰ هزار تن بار از طریق این پایانه جابجا می شود.
پایانه سلام: این پایانه دومین پایانه فرودگاه امام محسوب می شود که ساخت آن هنوز تکمیل نشده است. ظرفیت پذیرش پایانه سلام ۵ میلیون مسافر در سال است. گفته می شود این پایانه قرار است تا پایان سال جاری به بهره برداری برسد.
پایانه ایران شهر: این پایانه هنوز در مرحله تحقیقاتی قرار دارد و گفته می شود یک شرکت هلندی کار ساخت پایانه ایران شهر را انجام می دهد. قرار است ظرفیت پذیرش این پایانه ۲۰ میلیون مسافر در سال باشد و ظرفیت جابجایی مسافر در فرودگاه امام را به ۳۰ میلیون نفر در سال افزایش می دهد. مسئولان گفته اند در صورت افتتاح پایانه ایران شهر، پایانه ۱ فقط برای پروازهای داخلی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
امکانات فرودگاه امام خمینی
- دسترسی به اینترنت: شما می توانید در باجه های مستقر در فرودگاه، به اینترنت رایگان دسترسی داشته باشید.
- خدمات تشریفات CIP: اگر مسافران مجبور باشند ساعات طولانی را در فرودگاه منتشر بمانند، می توانند از خدمات ویژه سالن سی. آی. پی. بهره مند شوند. با استفاده از این سرویس ، دیگر لازم نیست در صف های طولانی چک این و دریافت کارت پرواز قرار بگیرید. همچنین در این سالن ها به اینترنت وای فای رایگان نیز دسترسی دارید. نوشیدنی های رایگان و خرید از فروشگاه های لوکس از دیگر مزیت های استفاده از خدمات تشریفات سی. آی. پی. است.
- سالن های استراحت: سالن های استراحت فرودگاه امام امکاناتی نظیر کافی شاپ اختصاصی، انواع نوشیدنی و وعده های غذایی گرم و سرد و همینطور چشم انداز زیبای باند فرودگاه را به مسافران ارائه می کند.
- خرید: اگر فرصتی برای خرید ندارید، می توانید از فروشگاه ها و غرفه هایی که در محوطه فرودگاه امام قرار دارند، خرید کنید. انواع فروشگاه مثل صنایع دستی، سوغاتی، خشکبار، فروش عینک آفتابی، عطر و ادکلن، کیف و چمدان چرم، ساعت و ... در این فرودگاه مشغول به فعالیت هستند. علاوه بر این، کافی نت هم در فرودگاه وجود دارد که می توانید خدمات مرتبط با اینترنت و فروش سیم کارت های اعتباری را از آن دریافت کنید.
- خورد و خوراک: در مورد غذا و گرسنگی در فرودگاه نگران نباشید؛ غرفه ها و رستوران های متعددی در فرودگاه امام در زمینه تهیه غذا و نوشیدنی مشغول به کار هستند. چند فروشگاه در سالن پروازهای داخلی و خارجی انواع نوشیدنی گرم و انواع کیک و ساندویچ کوچک عرضه می کنند. برای خوردن غذا هم می توانید به رستوران های سالن فرودگاه بروید و انواع غذاهای ایرانی و بین المللی را نوش جان کنید.
- صرافی: فرودگاه امام خمینی ۲ صرافی واقع در سالن پروازهای ورودی و سالن پروازهای خروجی دارد که می توانید از خدمات آن ها استفاده کنید.
- هتل فرودگاه: گاهی پیش می آید که مسافران مجبور می شوند مدت طولانی را در فرودگاه بمانند؛ در چنین شرایطی مسافران می توانند در هتلِ واقع در محوطه فرودگاه اقامت کنند که توسط گروه هتلداری اکور فرانسه ساخته شده است. هتل ایبیس که در فاصله بسیار کمی از فرودگاه قرار دارد، در ۷ طبقه ساخته شده و ۱۹۶ اتاق دارد. از مهم ترین امکانات این هتل می توان به رستوران، اینترنت وای فای رایگان، پارکینگ خصوصی رایگان و سرویس کامل اشاره کرد.
- پارکینگ: فرودگاه امام ۵ پارکینگ دارد و ظرفیت آن ها بیش از ۱۳ هزار خودرو است که شامل پارکینگ طبقاتی (با ظرفیت ۱۸۰۰ خودرو برای توقف های کوتاه مدت)، پارکینگ روباز شماره ۲ (با ظرفیت ۸۴۰ خودرو برای پارک خودروهای توقیفی یا استفاده در زمان های اوج سفر)، پارکینگ روباز شمارهر ۳ و ۴ (با ظرفیت هزار خودرو برای توقف های چندساعته یا توقف های شبانه روزی) و پارکینگ شماره ۵ (با ظرفیت ۱۲۰۰ خودرو برای مراجعه کنندگان گمرک یا استفاده برای زمان هایی که ظرفیت سایر پارکینگ ها تکمیل باشد) می شود.
علاوه بر تمامی این موارد، فرودگاه امام خمینی دارای امکاناتی همچون خدمات اورژانس شبانه روزی، دفتر اشیاء گمشده، بانک و انبار بار و چمدان نیز است.
ترفندهایی برای بستن چمدان
آدرس فرودگاه امام خمینی
فرودگاه امام خمینی در حوزه اداری و سیاسی شهرستان ری، واقع در ۳۰ کیلومتری تهران، بزرگراه تهران-قم قرار دارد. در پایان گفتنی است برای کسب اطلاعات بیشتر از پروازهای ورودی و خروجی از این فرودگاه، می توانید به سایت اصلی فرودگاه امام خمینی تهران سر بزنید.
دسترسی به فرودگاه امام خمینی
برای رسیدن به فرودگاه امام خمینی روش های متعددی وجود دارد:
- خودروی شخصی: از طریق آزادراه تهران-قم و تهران-ساوه.
- تاکسی: استفاده از خدمات سه شرکت سیر و سفر، شرکت تاکسی بیسیم تهران و شرکت تاکسی لوکس. شما می توانید از اپلیکیشن هایی مثل اسنپ و تپ سی هم استفاده کنید.
- مترو: استفاده از خط شماره ۸ متروی تهران
- اتوبوس: استفاده از اتوبوس های ویژه فرودگاه امام مقابل ترمینال شماره ۴ فرودگاه مهرآباد